Streekproducten

Streekproducten zijn verbonden aan een gebied. Grondstoffen zijn zo veel mogelijk afkomstig uit de streek waar ook de verwerking plaatsvindt. In Limburg is het aanbod groot en divers.


Limburg en de Euregio onderscheiden zich hierin sterk, door de hoeveelheid maar ook door de beleving waarmee streekproducten verbonden zijn met de regio. Denk aan het Preuvenemint.

Vaak worden streekproducten volgens oude traditie of oud recept geproduceerd, zo verantwoord en duurzaam mogelijk. De meerderheid van de bewoners uit een streek erkennen producten als streekeigen, meestal omdat het een langdurige of historische bekendheid heeft. Limburgse streekproducten zijn kortom ‘Limburgs’, omdat ze hier zijn geproduceerd en geconsumeerd worden. Denk aan Kollenberger speltbrood, speciaalbieren van Brand en Gulpener, wijnen van De Apostelhoeve en vlees van het Livar Kloostervarken.

Jaaroverzicht evenementen streekproducten


Proef Lokaal, streekproductcafé


Verkooppunten streekproducten

  
 

Streekproducten in Zuid-Limburg en Euregio

Het aantal streekproducten neemt steeds verder toe. Bovendien is het gebruik van streekproducten in opmars binnen de gastronomie, evenals het aantal initiatieven rondom streekproducten. Denk aan Slow Food Limburg en Geusseltgroep, maar ook aan vernieuwende en verbindende activiteiten zoals Kunst in de keuken.

Land van Limburg biedt een overzicht van producenten van streekproducten in Limburg.

 

Land van Limburg

Limburgse Agro & Leisure portal. Limburgse oogst, streekproducten en meer.

Land van Limburg
marketeer Toos Hofstede
zwichtte voor de hop van Gulpen Meer Videoportretten
 
 
Hart van EuropaStreekproducten

Hierbij willen wij u uitnodigen deel te nemen aan een onderzoek over de regio Zuid-Limburg en de website van zuidlimburg.nl. Het onderzoek vertelt ons hoe u over Zuid-Limburg denkt en wat u van de site vindt. Het invullen van de vragenlijst duurt circa 5 minuten.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Flycatcher Internet Research. Uw antwoorden worden anoniem verwerkt, uitsluitend voor onderzoeksdoeleinden gebruikt en niet aan derden ter beschikking gesteld.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking!
Wilt u deelnemen?